Informare Turistica  

 

 

ACTIVITĂŢI TURISTICE

    ► Ecoturism, drumeţii pe trasee marcate, drumeţii tematice (carst, tradiţii, istorie)

    ► Cicloturism

    ► Speoturism

    ► Alpinism

    ► Observarea vieţii sălbatice

    ► Schi de tură

    ► Turism ştiinţific

TRASEE TURISTICE

Munţii Şureanu dispun de o reţea densă de trasee turistice, majoritatea traversand Parcul Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina. Dispunerea in evantai a culmilor muntoase şi numeroasele puncte de plecare de la marginea masivului oferă posibilităţi multiple de atingere a obiectivelor turistice, prin parcurgerea de trasee de o zi sau prin legarea mai multor trasee. Din păcate, cum multe trasee sunt nemarcate şi gradul de impădurire este ridicat, există riscul abaterii de la traseu. 

Dintre traseele turistice care străbat comuna Boşorod menţionăm:

1.Călan - Luncani - Cioclovina -  Cheile şi Peştera Şura Mare - Ohaba Ponor si Peştera lui Cocolbea (Şura Mică ) - Ponor 

Starea traseului: Marcat bandă roşie;   Timp de vară: 12 ore, intre Cioclovina şi Peştera lui Cocolbea

Este convenabil sa se mearga cu masina intre Calan si satul Luncani (se trece prin satele Chitid, Bosorod), pana la intrarea in Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina. De aici, urmarind drumul forestier si Valea Luncani (Valea Morii sau Cioclovina cum e numita mai sus), fara a ne abate la stanga sau la dreapta pe alte vai, ajungem in aoropierea intrarilor in pesterile Cioclovina Uscata (este vizitabil doar tunelul antropic sapat in perioada regimului austroungar) si a Cioclovinei cu Apa (poate fi vizitata din aval in amonte cu echipament speologic si casti cu 2 surse de lumina, neoprene deoarece este o pestera cu rau subteran, cizme). Interesante sunt de vazut si cascadele situate aval de intrarea in Pestera Cioclovina cu Apa.

Dupa vizitarea acestora ne intoarcem in locul unde se termina drumul forestier si pornim prin padure pe o carare larga. Dupa cateva minute iesim intr-o poiana larga. Ne continuam urcusul pe langa liziera padurii cca 150 m pana prindem o din nou cararea care intra in padure si ne conduce in urcus pe langa un grohotis, pana in inseuarea Vaii Albele. Aceasta e o vale seaca, formata dintr-o inlantuire de doline. in capatul ei sudic se ajunge in Depresiunea carstica Ponorici, unde pot fi vizitate Avenul Ponorici (ce se deschide chiar sub drumul forestier) si Pestera Ponorici in aporpierea careia se pierd apele raului cu acelasi nume. Ne vom continua drumetia pe versantul stang al Vaii Ponorici pana in celalalt capat al depresiunii, la poalele Dealului Plopi. Acesta il ocolim prin partea dreapta a sa, pe drumul forestier. Acesta ne oarta pana la o alta Depresiune carstica, numita Fundatura Ponorului. Aici se pierd apele care alimenteaza cea mai dificila pestera din Muntii Sureanu - Pestera Sura Mare. Daca am privit depresiunea din inseuarea in care ne-am oprit, ne intoarcem la drumul forestier si continuam pe curba de nivel. Ajungem in catunul Luncile Hobenilor, trecem de vechea exploatare de bauxita in cariere, la intersectie intram pe drumul din dreapta si coboram in satul Ponor. La primele sace din sat, dupa cca 250 m de cand am intrat pe asfalt, putem cobora la apa raului si dupa ce trecem 2 podete intram pe cheile Surii Mari. Sectorul de chei are cca 500m. Daca ne incumetam sa ne udam pana mai sus de genunchi, ajungem la pestera cu cea mai mare intrare din judet (47m.). pentru cei care nu vor sa-si ude ghetele, de la ultima casa din sat, se poate urca pe dealul din apropiere unde este un punct de belvedere si poate fi observata intreaga deschidere a pesterii.

 

Foto: Cascadele Vaii Cioclovina; Intrarea in Pestera Cioclovina cu Apa; Speoturism

2. Ciopeia - Vf. Purcaretu - Vf. Lautu - Vf Rotundei - Dealul Arsului - Pestera Ponoraci

Starea traseului: Nemarcat; Timp de vară: 5-6 ore

La Ciopeia se poate ajunge cu trenul pe calea ferată Simeria - Petroşani sau cu masina pe DN 66. Se trece puntea peste Strei. De aici se abordeaza Varful Purcaretu (870m), un platou mic - veritabil punct de belvedere, cel mai vestic varf al Muntilor Sureanu. Se urmareste cumpana de ape, printr-o sa adanca, peste Varful Magura, apoi pe culme prin padure pana la o troita. De la aceasta se alege cararea care pleaca spre SE spre satul Fizesti. Lasand satul pe stanga, pe un drum forestier se ocoleste dealul Robului pe curba de nivel si se ajunge in capatul aval al depresiunii carstice Ponirici. Aici se afla si intrarea in pestera cu acelasi nume, care poate fi vizitata cu o lanterna pe primii 200m, dupa care urmeaza un put adanc de 27m. Pe acelasi versant, deasupra intrarii in pestera si in marginea drumului roman se deschide intrarea Avenului de Ponorici, in care se poate cobora pe partea sudica a acestuia, unde panta este domoala.

3. Costesti - Blidaru - Tirsa - Alun - Cioclovina

Starea traseului: Remarcat: banda roşie   Timp de vară: 10-12 h

Pana in satul Costesti (comuna Orastioare de Jos) se poate ajunge cu masina abatandu-te din soseaua europeana E68 pe drumul 705A. Din sat, in apropierea bazei de cazare a taberei, se abordeaza urcusul abrupt ce duce la cetetea Blidaru (altitudine 705m) (50-60 min). De aici se trece prin poienile Dealului Petrosu, pe la obarsia Vaii lui Malin, pana la catunul Leurdana (Leurzea). Pe o poteca larga mergem cam 25 min, cotim intai la stanga si dupa cca  20 min la dreapta, suntem aproape de satul Tirsa. Se urmareste coama dealului Alunu pana in satul Alun. De aici se pot allege 2 variante: sa coboram in inseuarea ce desparte acest deal de Dealul Rosia si sa vizitam Cetatea Piatra Rosie sau sa coboram in valea Rosia si sa urcam dealul din fata si in stanga se afla abruptul Cioclovinei, iar in dreapta Varful Tafla (854m).Intre aceste doua este satul Cioclovina. Trecand prin sat si coborand la firul Vaii Morii, se poate urca in amonte la Cioclovina pana la Pestera cu Apa.

Parcurgand traseele montane se pot face popasuri la diferite obiectve turistice precum: Fantana cu leacuri de la Bobaia, Bisericile din Bosorod, Chitid si Luncani Vale, Cetatea dacica Piatra Rosie - monument istoric pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Pestera Cioclovina Uscata, Pestera Cioclovina cu Apa, Pestera şi Avenul de la Ponorici, satul Tirsa, Troianul de la Ponorici, Drumul roman, Valul de aparare de la Cioclovina, Crucea de la Cioclovina.

Se pot practica diferite tipuri de turism: de tranzit, cultural, stiintific, speologic, de odihna şi recreere, turismul (mountain byking, schi de tura, alpinism). Din pacate, atat regiunea muntoasa a comunei cat si zona joasa, sunt deficitare in amenajari turistice cat si in spatii de cazare si alimentatie publica (pensiuni turistice, agroturistice). 

Se recomanda pentru parcurgerea traseelor turistice nemarcate mentionate contactarea unor persoane cunoscatoare ale acestora, din cadrul administratiei parcului sau a cluburilor care activeaza pe teritoriul ariei protejate.

 ONG-uri CARE ACTIVEAZĂ PE TERITORIUL COMUNEI BOŞOROD

Clubul Sporturilor Montane Hunedoara (CSM Hunedoara)

Profilul activităţii: Sporturi montane si speologie, alpinism; turism; activităţi ecologice; educaţie şi conştientizare;

Contact: www.csm-hd.com; 

E-mail:   sopincean_m@yahoo.com;  sopi_speo_hd@yahoo.com  

Tel:               0766-691956 -  Mihaela Sopincean 

0723-197183, 0769648723 - Adrian Sopincean;

Cercetaşii Romaniei - Centrul Local Hunedoara

Profilul activităţii: turism; activităţi ecologice; educaţie şi conştientizare;

E-mail: balaurian@hotmail.com

Tel: 0765-426408 Laurian Gherman;

Asociaţia de Turism Montan Kogaion Orăştie  (A.T.M. Kogaion Orăştie)

Profilul activităţii: turism montan, ecologie, cultură

E-mail: mihaicastaian@yahoo.com

Tel: 0728025692, Mihai Căstăian

   ALTE CONTACTE UTILE:

Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina

Contact: www.gradiste.ro   png@yahoo.ro  pngn_c@yahoo.co.uk   Tel/Fax: 0254-211569

Salvamont Hunedoara: 0722-715595

Direcţia Judeţeană pentru Tineret Hunedoara: 0254-214448