TIPURILE DE ASEZARI
Vechimea si continuitatea popularii acestei zone de munte este atestata de urme ale omului paleolitic la Cioclovina (fosile umane si unelte) si neolitic. Cele mai multe dovezi ale existentei oamenilor in zonele inalte ale platformei si in apropierea ei, apartin perioadei preromane si romane, intreaga regiune facand parte din centrul administrativ al statului dac, respectiv al provinciei romane Dacia Felix.
Dupa modul de grupare al gospodariilor, se remarca:
- satele mari, compacte, situate in regiunile joase, la limita masivului muntos, a caror intravilan nu se suprapune pe teritoriul parcului: Bosorod, Chitid;
- satele liniare, alungite, situate in lungul cailor de comunicatie: Luncani etc;
- satele risipite, cu case situate in mijlocul propriei mosii agricole sau grupate mai multe la un loc, in cranguri (grupuri de 5-6 gospodarii apartinand de obicei familiilor inrudite): Cioclovina, Ursici, Alun, Tarsa.
Dupa locul de amplasare al satelor au fost identificate urmatoarele tipuri de asezari pe cuprinsul platformei:
- asezarile de inaltime: amplasate pe podurile ramase intregi ale platformei si care au o structura risipita (Tarsa, Ursici, Prihodiste), amplasate la o altitudine de 900-950 m;
- asezarile pe interfluvii: (Alunu, Cioclovina si catunul de la Piatra Rosie) au o structura risipita, gospodariile insirandu-se intre 500-800 m altitudinal. Morfologia terenului, ca si expozitia au conditionat alegerea locului;
- asezarile de vale: amplasate de-a lungul vailor: Luncani.
Evolutia numarului de gospodarii este in stransa legatura cu dinamica populatiei, aceasta prezentand variatii mari, raportate la perioadele istorice si interesul economic manifestat pentru resursele naturale locale.
Dupa tipul de locuire sunt asezari permanente si asezari temporare si salase (pentru strangerea fanului, iernarea animalelor) sau asezari pentru activitati zootehnice si stane.
Satele cu caracter agro-pastoral de pe platforma, au traditii nescrise, care se respecta de generatii.
Legile nescrise spun:
"Pamantul nu se divide"
"Familia trebuie sa ramana constanta numericeste"
"Familia include trei generatii, care participa la activitatile complexe ale gosodsriei"
"In casa parinteasca ramane cel cu care parintii se inteleg cel mai bine"
"Cel intrat in gospodarie (sot sau sotie), apartine aceluiasi sat sau aceleiasi zone"
POPULATIA
Din totalul de 2257 locuitori, 64,4% locuiesc în cele 2 sate mai importante – Bosorod si Chitid, situate în zona joasa a comunei. Restul de 803 locuitori, adica 35,6% locuiesc în cele 7 sate mici situate pe culmile dealurilor si ale muntilor.
Repartitia populatiei pe sexe în localitatile componente ale Comunei Boorod
Repartitia populatiei pe grupe de vârsta si sexe
Structura confesionala a populatiei Comunei Bosorod
Structura profesionala pe activitati
TIPURI DE ACTIVITATI :
-traditionale: broderia, tesutul, sculptura în lemn, cultivarea plantelor, cresterea animalelor;
-specializate: prelucrarea lemnului, cresterea animalelor